We kennen ze allemaal, websites waarop we kunnen lezen hoe het gaat met een famielid, een vriend die op reis is of een vage kennis die dagelijks schrijft wat zijn passies zijn. Vroeger noemde we dat dan een “een eigen homepage”. Tegenwoordig bestaan deze websites nog wel maar zijn ze uitgebreid met functionaliteiten die het mogelijk maken de website eenvoudig actualiseren of op de website te reageren op een artikel. We noemen nu deze interactieve websites een weblog of afgekort: een blog.
Een blog is dus niets meer of minder dan een website waarop de eigenaar van de weblog (een persoon of bedrijf) artikelen plaatst op een regelmatige basis en waarop vervolgens bezoekers kunnen reageren op het artikel of op reacties van een ander. De meningen over een exacte definitie van een blog zijn verdeeld. Een zoektocht via Googel levert onder andere het volgende op:
Blog.nl:
Een blog (afkomstig van het woord weblog) is een online medium over interessante ontwikkelingen, actualiteiten, bedrijfsaangelegenheden, persoonlijke zaken, politiek of werk en thema (vakgebied).
Bloggen.be:
Een blog komt van de Engelse naam "weblog", waarmee een overzicht wordt bedoeld. Het is een steeds evoluerende webpagina door u gemaakt.
Marketingterms:
A frequent, chronological publication of personal thoughts and Web links.
Wikipedia:
A blog (a contraction of the term "web log") is a type of website, usually maintained by an individual with regular entries of commentary, descriptions of events, or other material such as graphics or video. Entries are commonly displayed in reverse-chronological order. "Blog" can also be used as a verb, meaning to maintain or add content to a blog.
Meestal begrijp je het beter als je een uitleg krijgt in beelden, aangeboden door Commoncraft.com. Helaas is het niet mogelijk om het filmpje 'embedded' aan te bieden. Om het te zien moet je even op de link klikken: filmpje wat is een blog?:
Waar wordt een blog voor gebruikt?
Op dit moment hebben miljoenen mensen een weblog en komen er dagelijks duizenden bij. De onderwerpen waarover geschreven wordt zijn talrijk, van de geboorte van een baby tot extreme hobbies.
Een hele bekende weblog is van Frank Warren met Postsecret. Een aantal jaren geleden startte Frank Warren met het uitdelen van postkaarten. Aan de mensen die hij een kaart gaf vroeg hij of deze anoniem een tekst op de kaart wilden zetten en vervolgens naar hem opstuurden. Het werd een regelrechte hit. Het aantal inzendingen werd zo groot, dat hij er een aparte de blog, genaamd Postsecret, heeft opgezet. Duizenden mensen sturen Frank Warren kaarten op met hun geheimen. Wekelijks op zondag selecteert hij maximaal 5 kaarten en plaats deze dan op zijn blog. Met duizenden bezoekers per dag, is Postsecret de grootste advertentie vrije weblog op het Internet.

De grootste weblog op dit moment is The Huffington Post.

Een andere populaire blog met meer dan 3 miljoen pageviews per dag is Gizmodo van Brian Lam, een weblog over gadgets en elektronica. Wil je als eerste op de hoogte zijn van de laatste trends op dit gebied, dan moet je Gizmodo dagelijks volgen.

Voorbeelden van bedrijfblogs zijn:
Delta Airlines met Under the Wing

en Coca-Cola met Coca-Cola conversations



Heb je technische kennis nodig?
Om te kunnen bloggen heb je geen zware ICT kennis nodig. Natuurlijk moet je weten hoe een computer en internet werkt. Bloggen is alsof je met een tekstverwerker werkt. Je tikt een artikel en je slaat het op. In dit geval publiceer je het direct op het Internet
Moet ik goed kunnen schrijven?
Je moet wel kunnen schrijven, maar je hoeft geen boekschrijver of een journalist van beroep te zijn. Wel is het essentieel om grammaticaal goed te schrijven. Waar het echt om gaat is dat je inhoudelijk interessante stukken schrijft. Je moet de lezer een rede geven om telkens weer terug te komen op je blog. In plaats van het schrijven van lappen tekst, kun je ook filmpjes en foto's gebruiken. Dit maakt je blok zelfs aantrekkelijk.
Is het kostbaar?
Als entrepreneur kan ik je vertellen dat het opzetten en onderhouden van een blog uitermate aantrekkelijk is, omdat het bijna geen initiƫle kosten vergt. Natuurlijk heb je een computer nodig, maar als je dit kunt lezen dan beschik je daar zeer waarschijnlijk al over en heb je meestal ook al een e-mailadres. Je hoeft geen website te ontwikkelen, want op het internet zijn talrijke gratis blogsites te vinden. Een van de populairste is Blogger.

Een wat uitgebreidere, maar wel wat ingewikkelder op te zetten blogsoftware is WordPress ( www.wordpress.org). Je hebt een internetprovider nodig hebben waar je de software kunt installeren. Dit is vrijwel bij elke provider mogelijk en als je geluk hebt dan biedt de provider WordPress standaard aan. De kosten voor een betrouwbaar en altijd bereikbare internetprovider zijn ongeveer tussen EURO 200 a 300 per maand voor een dedicated server. Dit is inclusief een eigen domein en een email-box. Vraag wel na hoeveel dataverkeer per maand je mag gebruiken en wat de meerkosten zijn. Als je bijvoorbeeld filmpjes aanbiedt op je blog dan kan dit al snel in de kosten lopen.
Blogtools:
Blog.nl
Bloggen.be
Blogger
WordPress
Kan ik er geld mee verdienen?
Ja, je kunt er geld mee verdienen maar alleen als je veel lezers of volgers hebt op je blog. Het hebben van lezers vereist een blog met interessante onderwerpen die je op een regelmatige basis ververst. En omdat er al miljoenen blogs zijn op het internet die eigenlijk over alle onderwerpen schrijven die je maar kunt bedenken is het een kunst om je eigen niche te vinden. Alleen dan ben je interessant en krijg je volgers. Geld verdienen doe je door het plaatsen van Adsense advertenties van Google of door zelf adverteerders aan te trekken.
