Contact

Als je zin hebt, mail me op mujibor_degraaf@yahoo.com of volg me op @mujibordegraaf

donderdag 1 juli 2010

Als je wint, heb je vrienden....

Twitter was de meest besproken campagne tool van de afgelopen verkiezingen. Zelf twitteren was niet eens nodig om de tweets van politici te volgen. Opmerkelijke tweets werden uitgebreid besproken en aangehaald in kranten en op tv.

Maar hoe staat het drie weken na de verkiezingen met de populariteit van de twitterende politici? Om deze vraag te beantwoorden heb ik het aantal volgers per politieke Twitter account genoteerd op zowel de verkiezingsdag (9 juni 2010) en donderdag 1 juli 2010. Onderstaande grafiek geeft als eerste het aantal volgers op 1 juli weer. Duidelijk is te zien dat Femke Halsema de meeste volgers heeft. Ruim 71.000 mensen volgen haar tweets. Vriend en vijand zijn het erover eens dat zij het medium optimaal heeft ingezet om haar boodschap uit te dragen. Alexander Pechtold is een goede tweede met rond de 46.000 volgers. Emile Roemer van de SP heeft twee accounts, maar helaas is hij in de onderste regionen beland. Slechts rond de 3000 mensen volgen hem. Niet verbazingwekkend als je het geringe aantal tweets van hem bekijkt.
De vraag is; zijn de politieke kopstukken meer of minder populair geworden nu de verkiezingsstrijd is gestreden? Hieronder zie je een grafiek met de groei in het aantal volgers in procenten.
De volgende conclusie kan overduidelijk worden getrokken als je de grafiek bekijkt:

Als je wint heb je vrienden.

De VVD is van 5150 volgers naar 13.046 volgers gegaan (Twitter account @VVD). Dit is een groei van 153% (zie grafiek hieronder). De account @markrutte is van ruim 8000 naar ruim 10.000 volgers gegaan. Dat betekent niet dat VVD nu het grootst is qua volgers, dat is nog altijd Femke Halsema. Procentueel is zij niet zo hard gegroeid als de VVD, maar in absolute aantallen is haar toename substantieel. Maar liefst 6281 zijn haar na 9 juni gaan volgen. Dit laat zien dat mensen nieuwsgierig zijn het vervolg van de verkiezingen. Hoe wordt de formatie opgepakt en wat komt er naar buiten via Twitter? Het CDA, toch nog een grote partij, weet als verliezer relatief weinig nieuwe volgers aan zich te binden. Maxime Verhagen (niet vermeld in grafiek omdat hij geen lijsttrekker was) is gegroeid in volgers van ruim 37.000 naar 40.000.

Opmerkelijk is de Twitter account van Rita Verdonk. Zij groeit in volgers, maar slechts nauwelijks. Rita houdt zich echter wel aan het principe dat zij de meeste volgers gaat terugvolgen. Dit komt overeen met een belangrijke stelregel van de nieuwe media; de mogelijkheid tot interactie. Immers, als Rita je ook volgt, kun je makkelijk een rechtstreeks bericht naar haar sturen. Dat is nog eens open staan voor de burger in het land.

Alle partijen zijn gegroeid in hun volgers. Dit laat zien dat twitterende politici ook na de verkiezingen nog interessant zijn en nieuwe volgers kunnen aantrekken. Kortom, Twitter is geen kortstondige hype geweest, maar zal voor politici een belangrijk medium blijven om zich te profileren.  

zaterdag 26 juni 2010

Ben jij een Twitter snob?!

Onlangs zag ik een oude bekende op Twitter. Laat ik hem Alex noemen. Enthousiast klikte ik op ‘Follow’. Alex zal het vast leuk vinden om weer van me te horen, dacht ik. De e-mail van Twitter dat ik hem volg zal herinneringen aan onze succesvolle samenwerking oproepen en uiteraard zal hij mij gaan terugvolgen.

Na een paar dagen nog steeds geen nieuwe volger Alex. Mmm, misschien is hij op vakantie of heeft hij andere zaken aan zijn hoofd? Maar het blijft weken stil, en dat terwijl de tweets van Alex binnenstromen, vol met business wetenswaardigheden, onzinnige locatie mededelingen (‘Ik zit een biertje te drinken bij café ‘X’) en orakelachtige wijsheden.

Waarom volgt Alex me niet? Het voelt als een persoonlijke afwijzing.

Aha, Alex vindt zichzelf reuze interessant. Het is niet meer dan logisch dat ik aan zijn lippen hang. Als een ware Celebrity twitteraar, met miljoenen volgers en slechts een handvol mensen die hij zelf terugvolgt, is hij tot de conclusie gekomen dat mijn tweets niet eens het proberen waard zijn. Alex's ego is te groot geworden. 
Een heuse Twitter snob.

Het debat over iedereen volgen die jou ook volgt is al tijden bezig. Sommige zeggen dat de echte waarde ligt in het volgen van mensen met dezelfde interesses. Anderen zeggen dat het juist waardevol is om onderdeel uit te maken van een grote community.


Er zijn geen regels, uiteraard, maar er is ook nog zoiets als etiquette. Waarom zou je iemand niet het voordeel van de twijfel gunnen en hem of haar terug gaan volgen? Ik heb het hier natuurlijk niet over de vele spammers die ook te vinden zijn op Twitter. Een veel genoemd nadeel van deze aanpak is dat er te veel tweets binnenstromen en dus je niet meer up-to-date bent. Dat is een raak punt. Volg duizend mensen en je zult zeker niet alle berichten meer kunnen lezen. Bovendien heb je meer kans om de berichten te missen van mensen die je juist wel wil lezen. Echter, in de praktijk is het volgen van meer mensen juist leuk. De variëteit aan discussies en meningen is boeiend. Bovendien kunnen mensen die elkaar volgen een directe message sturen, een superefficiënte manier van communicatie.

Iedereen heeft zijn eigen Twitter filosofie, wie ze willen volgen, wat ze tweeten en hoe vaak.
Maar in ieder geval, als ik je persoonlijk ken, dan moet je niet denken dat je leuker bent dan ik!

Wat is jouw persoonlijke Twitter volg filosofie?

donderdag 18 maart 2010

Wat is een blog?

Starten met bloggen? Interessant natuurlijk, maar wat is nu eigenlijk een blog?

We kennen ze allemaal, websites waarop we kunnen lezen hoe het gaat met een famielid, een vriend die op reis is of een vage kennis die dagelijks schrijft wat zijn passies zijn. Vroeger noemde we dat dan een “een eigen homepage”. Tegenwoordig bestaan deze websites nog wel maar zijn ze uitgebreid met functionaliteiten die het mogelijk maken de website eenvoudig actualiseren of op de website te reageren op een artikel. We noemen nu deze interactieve websites een weblog of afgekort: een blog.

Een blog is dus niets meer of minder dan een website waarop de eigenaar van de weblog (een persoon of bedrijf) artikelen plaatst op een regelmatige basis en waarop vervolgens bezoekers kunnen reageren op het artikel of op reacties van een ander. De meningen over een exacte definitie van een blog zijn verdeeld. Een zoektocht via Googel levert onder andere het volgende op:

Blog.nl:
Een blog (afkomstig van het woord weblog) is een online medium over interessante ontwikkelingen, actualiteiten, bedrijfsaangelegenheden, persoonlijke zaken, politiek of werk en thema (vakgebied).

Bloggen.be:
Een blog komt van de Engelse naam "weblog", waarmee een overzicht wordt bedoeld. Het is een steeds evoluerende webpagina door u gemaakt.

Marketingterms:
A frequent, chronological publication of personal thoughts and Web links.

Wikipedia:
A blog (a contraction of the term "web log") is a type of website, usually maintained by an individual with regular entries of commentary, descriptions of events, or other material such as graphics or video. Entries are commonly displayed in reverse-chronological order. "Blog" can also be used as a verb, meaning to maintain or add content to a blog.

Meestal begrijp je het beter als je een uitleg krijgt in beelden, aangeboden door Commoncraft.com. Helaas is het niet mogelijk om het filmpje 'embedded' aan te bieden. Om het te zien moet je even op de link klikken: filmpje wat is een blog?:

Waar wordt een blog voor gebruikt?

Op dit moment hebben miljoenen mensen een weblog en komen er dagelijks duizenden bij. De onderwerpen waarover geschreven wordt zijn talrijk, van de geboorte van een baby tot extreme hobbies.

Een hele bekende weblog is van Frank Warren met Postsecret. Een aantal jaren geleden startte Frank Warren met het uitdelen van postkaarten. Aan de mensen die hij een kaart gaf vroeg hij of deze anoniem een tekst op de kaart wilden zetten en vervolgens naar hem opstuurden. Het werd een regelrechte hit. Het aantal inzendingen werd zo groot, dat hij er een aparte de blog, genaamd Postsecret, heeft opgezet. Duizenden mensen sturen Frank Warren kaarten op met hun geheimen. Wekelijks op zondag selecteert hij maximaal 5 kaarten en plaats deze dan op zijn blog. Met duizenden bezoekers per dag, is Postsecret de grootste advertentie vrije weblog op het Internet.

Professionals zoals schrijvers en journalisten hebben een weblog om informatie met je te delen. Op deze blogs kun je de laatste trends vinden op het gebied van lifestyle, gagdets en technologieën. Trouwens, 90% van deze professional websites gaan over trends in de ICT.

De grootste weblog op dit moment is The Huffington Post.

Een 100% internet krant met eigen redacteuren en maar liefst een paar duizend bloggers die hun steentje bijdragen. De oprichtster, Arriana Huffington, startte deze internet krant als tegenhanger van de conservatieve kranten die in principe de papieren kranten op het internet plaatsten. Een van de beroemdste blogger op de Huffington Post was Barack Obama. Vanwege drukke werkzaamheden elders is hij hiermee gestopt. Je kunt je afvragen, wat is nou belangrijker dan bloggen op de meest populaire blog op het internet?...

Een andere populaire blog met meer dan 3 miljoen pageviews per dag is Gizmodo van Brian Lam, een weblog over gadgets en elektronica. Wil je als eerste op de hoogte zijn van de laatste trends op dit gebied, dan moet je Gizmodo dagelijks volgen.

Als bedrijf kun je uitermate handig gebruik maken van blogs. Een bedrijfsblog is de manier om intiem contact te houden met je klanten. Niet alleen om je klanten constant te blijven informeren maar bovenal feedback te krijgen over je producten, diensten en service. Als bedrijf moet je dus niet bang zijn voor negatieve feedback, want leren van je fouten maakt je nog sterker. Mits je er op een juiste manier mee omgaat.

Voorbeelden van bedrijfblogs zijn:

Delta Airlines met Under the Wing


en Coca-Cola met Coca-Cola conversations

Op Technorati heb je een actueel overzicht welke blogs er in de top 100 staan van de meest bezochte en meest populair blogs.

De toppers op het geboed van bloggen in Nederland kun je vinden op de site van Marketingfacts


Heb je technische kennis nodig?

Om te kunnen bloggen heb je geen zware ICT kennis nodig. Natuurlijk moet je weten hoe een computer en internet werkt. Bloggen is alsof je met een tekstverwerker werkt. Je tikt een artikel en je slaat het op. In dit geval publiceer je het direct op het Internet

Moet ik goed kunnen schrijven?

Je moet wel kunnen schrijven, maar je hoeft geen boekschrijver of een journalist van beroep te zijn. Wel is het essentieel om grammaticaal goed te schrijven. Waar het echt om gaat is dat je inhoudelijk interessante stukken schrijft. Je moet de lezer een rede geven om telkens weer terug te komen op je blog. In plaats van het schrijven van lappen tekst, kun je ook filmpjes en foto's gebruiken. Dit maakt je blok zelfs aantrekkelijk.

Is het kostbaar?

Als entrepreneur kan ik je vertellen dat het opzetten en onderhouden van een blog uitermate aantrekkelijk is, omdat het bijna geen initiële kosten vergt. Natuurlijk heb je een computer nodig, maar als je dit kunt lezen dan beschik je daar zeer waarschijnlijk al over en heb je meestal ook al een e-mailadres. Je hoeft geen website te ontwikkelen, want op het internet zijn talrijke gratis blogsites te vinden. Een van de populairste is Blogger.

In 15 minuten heb je je eigen blog op het internet. Bedenk een blognaam, kies een leuke lay-out, tik wat tekst en publiceer. Zo eenvoudig is het. Je kunt dus met nul kosten een eigen blog hebben!

Een wat uitgebreidere, maar wel wat ingewikkelder op te zetten blogsoftware is WordPress ( www.wordpress.org). Je hebt een internetprovider nodig hebben waar je de software kunt installeren. Dit is vrijwel bij elke provider mogelijk en als je geluk hebt dan biedt de provider WordPress standaard aan. De kosten voor een betrouwbaar en altijd bereikbare internetprovider zijn ongeveer tussen EURO 200 a 300 per maand voor een dedicated server. Dit is inclusief een eigen domein en een email-box. Vraag wel na hoeveel dataverkeer per maand je mag gebruiken en wat de meerkosten zijn. Als je bijvoorbeeld filmpjes aanbiedt op je blog dan kan dit al snel in de kosten lopen.

Blogtools:
Blog.nl
Bloggen.be
Blogger
WordPress

Kan ik er geld mee verdienen?

Ja, je kunt er geld mee verdienen maar alleen als je veel lezers of volgers hebt op je blog. Het hebben van lezers vereist een blog met interessante onderwerpen die je op een regelmatige basis ververst. En omdat er al miljoenen blogs zijn op het internet die eigenlijk over alle onderwerpen schrijven die je maar kunt bedenken is het een kunst om je eigen niche te vinden. Alleen dan ben je interessant en krijg je volgers. Geld verdienen doe je door het plaatsen van Adsense advertenties van Google of door zelf adverteerders aan te trekken.