Maar hoe staat het drie weken na de verkiezingen met de populariteit van de twitterende politici? Om deze vraag te beantwoorden heb ik het aantal volgers per politieke Twitter account genoteerd op zowel de verkiezingsdag (9 juni 2010) en donderdag 1 juli 2010. Onderstaande grafiek geeft als eerste het aantal volgers op 1 juli weer. Duidelijk is te zien dat Femke Halsema de meeste volgers heeft. Ruim 71.000 mensen volgen haar tweets. Vriend en vijand zijn het erover eens dat zij het medium optimaal heeft ingezet om haar boodschap uit te dragen. Alexander Pechtold is een goede tweede met rond de 46.000 volgers. Emile Roemer van de SP heeft twee accounts, maar helaas is hij in de onderste regionen beland. Slechts rond de 3000 mensen volgen hem. Niet verbazingwekkend als je het geringe aantal tweets van hem bekijkt.
De vraag is; zijn de politieke kopstukken meer of minder populair geworden nu de verkiezingsstrijd is gestreden? Hieronder zie je een grafiek met de groei in het aantal volgers in procenten.
De volgende conclusie kan overduidelijk worden getrokken als je de grafiek bekijkt:
De volgende conclusie kan overduidelijk worden getrokken als je de grafiek bekijkt:
Als je wint heb je vrienden.
De VVD is van 5150 volgers naar 13.046 volgers gegaan (Twitter account @VVD). Dit is een groei van 153% (zie grafiek hieronder). De account @markrutte is van ruim 8000 naar ruim 10.000 volgers gegaan. Dat betekent niet dat VVD nu het grootst is qua volgers, dat is nog altijd Femke Halsema. Procentueel is zij niet zo hard gegroeid als de VVD, maar in absolute aantallen is haar toename substantieel. Maar liefst 6281 zijn haar na 9 juni gaan volgen. Dit laat zien dat mensen nieuwsgierig zijn het vervolg van de verkiezingen. Hoe wordt de formatie opgepakt en wat komt er naar buiten via Twitter? Het CDA, toch nog een grote partij, weet als verliezer relatief weinig nieuwe volgers aan zich te binden. Maxime Verhagen (niet vermeld in grafiek omdat hij geen lijsttrekker was) is gegroeid in volgers van ruim 37.000 naar 40.000.
Opmerkelijk is de Twitter account van Rita Verdonk. Zij groeit in volgers, maar slechts nauwelijks. Rita houdt zich echter wel aan het principe dat zij de meeste volgers gaat terugvolgen. Dit komt overeen met een belangrijke stelregel van de nieuwe media; de mogelijkheid tot interactie. Immers, als Rita je ook volgt, kun je makkelijk een rechtstreeks bericht naar haar sturen. Dat is nog eens open staan voor de burger in het land.
Alle partijen zijn gegroeid in hun volgers. Dit laat zien dat twitterende politici ook na de verkiezingen nog interessant zijn en nieuwe volgers kunnen aantrekken. Kortom, Twitter is geen kortstondige hype geweest, maar zal voor politici een belangrijk medium blijven om zich te profileren.

Geen opmerkingen:
Een reactie posten